Korkuteli Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi Korkuteli Meslek Yüksekokulu ve Dal Mantar ortak çalışmalarıyla Kadın ve Hakları konulu konferansa Akdeniz Üniversitesi Korkuteli Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Mehmet Zanbak moderatörlük yaptı. Korkuteli Belediye Başkanı Saniye Caran, Bucak Belediye Başkanı Hülya Gümüş’ü misafir etti.
Prof. Dr. Nursen Adak, “Kadına yönelik şiddet yaygın görülen bir olgudur. Her ortamda ve her koşulda yaşanan toplumsal bir sorundur.” dedi. Kadına yönelik şiddetin türlerini, fiziksel şiddet, psikolojik şiddet, cinsel şiddet, ekonomik şiddet başlıklarıyla anlattı. Ayrıntılarda dijital şiddete ve flört şiddetine de değindi. Dal Mantar desteğiyle hazırlanan Kadın ve Hakları konulu konferansa Avukat Dilek Karacan da konuşmacı olarak katıldı. Kadına yönelik şiddet, kadınlara, yalnızca kadın oldukları için uygulanan ve kadınları etkileyen cinsiyete dayalı ayrımcılıktır diye sözlerine başladı. Ev içi şiddetten, fiziksel şiddetten, psikolojik şiddet ve ekonomik şiddete de değinerek “kadına şiddet insanlığa ihanettir” dedi. Şiddetin en çok kadınlara, çocuklara, yaşlılara, engellilere, göçmenlere, evsizlere, mültecilere yöneldiğini de vurguladı. Psikolog Melisa Oral çocukluğunun Korkuteli‘de geçtiğini söyleyerek konuya girdi. Salonla bütünleşerek kadınlarla birlikte akışın içinde oldu. Önemli konulara değindi.
Sosyal Hizmet Uzmanı Yasemin Kotan, “Kadınlar zor durumda kaldıklarında birbirlerine daha sıkı sarılmalılar, omuz omuza birbirlerine daha da güç vermeliler” mesajları verdi. “Eşit haklar eşit yaşamlar için ve toplumsal cinsiyete dayalı çocuklar yetiştirmek hem annenin hem babanın görevidir.” diye önemli aktarımlarda bulundu. “ Ancak erkeklerle eşitlenirsek, birlikte mücadele edersek, güç birliği yaparsak dengede olabiliriz, daha sağlıklı ilişkiler kurabiliriz daha iyi yol alabiliriz, birlikte güçlü olabiliriz. Eşitlenirsek, dengede kalırsak güçlü olabiliriz” söylemleri de çok değerliydi.
Aysel Dal Cengiz çok güçlü bir konuya dokundu. Çok başarılı bir çalışmaya imzasını attı.
Konferansın son sözü:
* “Şiddetle mücadele kapsamında mevzuatın uygulanmasında ortaya çıkan sorunlara köklü ve gerçekçi bir çözüm için toplumun tüm biriminin katılımı gereklidir ve yasalara göre de zorunludur.”
* Sorunları çözmek ancak iş birliği, iletişim, mücadele ve dayanışma ile mümkündür.
* Güçlü kadın,
* Güçlü aile,
* Güçlü toplum.
Yorumlar
Kalan Karakter: