Depremin ilk dakikalarında sarsıntıyla uyandım. 6 Şubat gününden beri yüreğim yangın yeri. Gözlerim kan ağlıyor, acıyor demeye utanıyorum.
Depremin önüne geçilemez. Kıtalar kayacak, basınç ve stres oluşacak. Stres kaynaklı faylar kırılacak. Tek çözüm sadece bunlara dayanıklı yapılar inşa etmek. Aslında takip edilecek en doğru yol o fay hatları üzerinde yüksek katlı yapılar inşa etmemek. Deprem gerçeği hep olacak.
Neden iki kattan fazla inşaatlara izin verdiniz neden? diye haykırmak istiyorum.
İstanbul depremini ise hiç düşünmek bile istemiyorum.
Proaktif dilimize İngilizceden geçmiş bir sözcük. İngilizcesi “proactive”dir. Olabilecek herhangi bir aksilik karşısında önceden hazırlıklı olmak demektir.
Diğer bir ifadeyle, içinde bulunulan ortamda problem oluştuktan sonra çözmeyi beklemek yerine problem oluşmadan onu engelleyerek kontrol etmektir. Proaktif insanlar daima geleceğe bakar ve hep bir şeyler ile uğraşır. Eğer bir sorumluluk almışsa pasif olarak izlemez, aktif olarak harekete geçer.
Proaktif olmak yorucudur ama yararları da vardır.
- Farklı durumlara karşı hazırlıklı olunmuş olur. Bir aksilikle karşılaşıldığında ikinci bir plan hazırdır.
- Zaman ve para tasarrufu sağlanır. Her şey vakitlice planlanıldığı için boşa zaman geçirilmez.
- Problemler ortaya çıkmadan sıkı gözlem yapılır ve çözülür. Böylece problemlerden doğan anlaşmazlıklar ve kavgalara gerek kalmaz.
- Değişiklik için neye ihtiyacın olduğu önceden bilinir. Özellikle iş dünyasında hızla değişen teknoloji ve ortaya çıkan yenilikler rekabeti üst seviyeye çıkarır. Proaktif yapıdaki bir girişimci zayıf yönlerini önceden bileceğinden yeniliklerle açıktır.
- En önemlisi Beyin rahatlığı sağlar. Ne zaman ne yapacağını bilmek, ne yapacağını düşünmekten çok iyidir.
ACABA NASIL PROAKTİF OLUNUR?
Görevleri Daha Etkili Yerine Getirmek İçin Plan Yapmak gerekir.
Yapılması gereken görevleri düzenli notlar olarak yazmak gerekir. Bu görevleri yapabilmek için gereken donanımları belirlemek önemli başlangıçtır. Bu donanımlardan sahip olunanlar netleşmelidir. Bilinmeyen yenilikleri tespit edilip en kısa sürede bu bilgiler kazanılmalıdır. .
Problemler Büyümeden Engellenmeli.
Oluşabilecek problemlere karşı önlemler alınmalı. Problemler büyümeden bu kararlar uygulanmalı.
Gün Gün İlerlenmeli
Gereksiz Görevler Elenmeli
Rutin Olan Şeyler Belirlenmeli.
Yapılması gereken bazı görevler rutindir. Her gün aynı şey tekrarlanırsa sadece boşluklar doldurulur. Zaman kaybını engellemek için bir şablon oluşturmak faydalı olur.. Böylece zamandan tasarruf edilmiş olur. Şimdi Milletçe birlik olma zamanı
Yorumlar
Kalan Karakter: