GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİNİN FARKINDA MISINIZ?
Yayınlanma :
08.06.2020 12:50
Güncelleme
: 08.06.2020 12:50
Robert Koch, yaşlılık günlerinde, “kolera ve veba gibi, gürültü ile savaş günleri de gelecektir” biçiminde bir öngörüde bulunmuş. Üstelik, henüz dünya nüfusunun bu kadar kalabalık olmadığı, endüstriyel tesislerin ya da trafikteki araç sayısının günümüzle karşılaştırılamayacak kadar az olduğu 1910 yılında söylemiş bunu… Koch’un sözleri, bugün yaşadığımız ve sinsi biçimde ruhumuzu ve bedenimizi örseleyen gürültü kirliliğini anlatan, son derece isabetli bir öngörüdür.
* * * * *
Gündemde daha önemli konular varken bu konu da nereden çıktı diyorsanız, söyleyeyim: Sabahtan akşama kadar evin duvarları bir kağıtmış gibi geçerek odalara dolan o dayanılmaz gürültüdür, beni bu konuyu yazmaya zorlayan. Önce simitçi geçti bağırarak… Saat henüz erkendi. Ardından insanlar uyanıp sokaklara çıkmaya başladılar; kesintisiz bir trafik gürültüsü başladı. Sıra, her gün olduğu gibi, ‘patates soğancı’daydı. Kendi sesinin yetmeyeceğini düşünmüş olmalı ki, aracına bağladığı hoparlörün sesini sonuna kadar açmış dolaşıyordu. Daha kulaklarımda patates soğancının sesinin çınlaması bitmemişti ki, ‘karpuz kavuncu’ çıktı piyasaya. O da patates soğancıdan aşağı kalmamak için, almış eline mikrofonu, açık hava konserindeymiş gibi bağırıyordu. Bütün bu süreçte, hiç egzoz kontrolü yapılmadığı belli olan sayısız motosiklet geçti sokaktan. Ve öğle oldu… İmam ezan okumaya başladı. Her mahallenin camisi ve gür sesli bir imamı var; buna rağmen bizim imam, sesini en az 3 mahalleye duyurmaya kararlı. Aman Allahım, o nasıl bağırmak! Üstelik bunu günde 5 kez yapıyor. Yanlış anlamayın, sorun ezan değil, bu kadar yüksek sesle bağıra bağıra 5 mahalleye ulaşmaya çalışmak! Ve çocuklar çıktı sokaklara… Evet, onlar da fena gürültü yapıyorlar ama çocuktur, seslerini müzik niyetine dinlemeye çalışmak lazım… Ama aynı şeyi, yan binada balkonda oturup sabaha kadar yüksek sesle dedikodu yapan o kadınlar için söyleyemeyeceğim.
* * * * *
Gürültü konusunda gereğinden daha hassas olduğumu düşünüyor olabilirsiniz. Ya da siz benim kadar gürültüden etkilenmediğinizi sanıyor da olabilirsiniz. ‘Sanmak’ diyorum, çünkü siz fark etseniz de etmeseniz de, gürültü, sağlığınızı olumsuz yönde etkiliyor. Bunu, bu konuda çalışan bilim insanlarının tamamı söylüyor. Dünya Sağlık Örgütü, gürültü kirliliğinin, hava kirliliğinin ardından, ikinci en büyük çevresel hastalık nedeni olduğunu belirtiyor. Aynı örgüt, ülkemizde özellikle büyük kentlerdeki gürültü kirliliğinin, limitlerin çok üzerinde olduğunu da açıklamış.
Gürültü sağlığımızı nasıl mı olumsuz etkiliyor? Kronik uyku bozukluğu, işitme kaybı, kalp ve damar sorunları, iskemik kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, solunum sistemi bozuklukları, erken doğumlar ve bebek ölümleri, stres, agresif davranışlar, konsantrasyon bozukluğu, çocuklarda bilişsel bozukluklar ve öğrenme bozukluğu ve hatta erken ölüm… Bu nedenler, gürültü konusunda önlem almak için yeterli sanırım…
Önlem nasıl alınır? Uzmanlar gürültü haritaları hazırlayacak ve buna uygun eylem planları yapılacak. Avrupa Birliği’ne uyum kapsamında bu tür çalışmalar yapıldı sanırım; ama uygulamanın yapılmadığı ya da işe yaramadığı ortada. Yerel ve merkezi yönetim, halkın sağlığını korumakla yükümlü olduğunu unutmuş görünüyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: