Antalya’nın deprem riski hakkında ayrıntılı bir yazı yazmıştım. Birçok insanın sandığının aksine, Antalya deprem açısından oldukça riskli bir bölge. Ayrıntıları merak edenler, daha önce bu konuda yazdığım yazıyı okuyabilir. Bugün sorundan değil, çözüm için hayata geçirilen çabalardan söz edeceğim. Antalya Büyükşehir Belediyesi, Antalya Deprem Master Planı Konferansı düzenledi.
Ülkemizin önemli deprem uzmanları, bu konferansta bir araya gelerek, çözüm üzerinde konuştular. Acil bir deprem master planı gerekiyor dediler… Yapıların durumunun analiz edilerek kentsel dönüşüm yapılması, teknik altyapının güçlendirilmesi gerektiğini söylediler… - - - - -
Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de, konferansta konuştu ve deprem master planı çalışmalarına, 2022 yılında başladıklarını söyledi. Sayın Böcek, yaklaşık 20 yıl Konyaaltı Belediye Başkanlığı yaptı ve yaklaşık 5 yıldır da Büyükşehir Belediye Başkanı ve deprem konusundaki çalışmalara sadece 2 yıl önce başlanmış. Biliyorum, Antalya’nın birçok sorunu var ve bunların çözümü için yoğun çaba gerekiyor. Ancak en önemli sorunlarımızdan biri olan deprem konusuna bu kadar geç eğilinmesi, konunun öneminin yeterince anlaşılamamış olmasından kaynaklanıyor sanırım.
Başkan Böcek’in açıklamalarında bir konu daha dikkatimi çekti, yapı stoğu envanterinin çıkarılması çalışmaları sürüyormuş. Yani Antalya’daki yapı stoğu hakkında bugüne kadar bir envanter çıkarılmamış. Bu konuda da oldukça geç kalınmış olduğu görülüyor. - - - - - Konferansta dikkatimi çeken bir konu da, konuşmacılardan birinin, Antalya’nın deprem riskinin düşük olduğunu söylemesi. Oysa bu konuda yapılmış birçok çalışma var ve sonuçları tam tersini söylüyor.
Ayrıca Antalya’da, Pasifik Okyanusu’ndakiler boyutunda olmasa bile, bir tsunami riski de var. Bir deprem ve tsunami durumunda, depreme dayanıksız olduğu bilinen falezlerin üzerindeki binalarda, altı su dolu ve ilk depremde sıvılaşacak toprağa kurulu Konyaaltı, Arapsuyu gibi ilçelerde neler yaşanabileceğini hayal edebiliyor musunuz? - - - - -
Antalya’nın deprem sorununun masaya yatırılması ve çözüm önerilerinin tartışılması önemli. Ancak deprem, bizim hazır olmamızı beklemez, ne zaman yaşanacağı bilinmez. Bu nedenle, sorunun görünenden daha önemli olduğu anlaşılmalı ve çalışmalar, bugünkünden çok daha hızlı gerçekleştirilmelidir.
Yorumlar
Kalan Karakter: