Kırcami bir 'KOR'
Yayınlanma :
14.03.2022 05:42
Güncelleme
: 14.03.2022 05:42
Planının esaslı amacı, insan, toplum, çevre münasebetlerinde kişi ve aile mutluluğu ile toplum hayatını yakından etkileyen fiziksel çevreyi sağlıklı yapıya kavuşturmak, yatırımların yer seçimlerini ve gelişme eğilimlerini yönlendirmektir.
Antalya ve ilçeleri dahil olmak üzere 100 binlik plan ne yazık ki önümüzdeki elli yıl öngörülmeden yapılmış küçük düzenlemeler ve dokunuşlarla onaylanmış bir plandır.
Kırcami’de plan çalışmalarıyla geçen 40 yıl, açılan davalar, itirazlar ve iptallerle geçti.
Kırcami, ilk kez Muratpaşa ve büyükşehir belediye meclislerinde bütün grupların verdiği destekle 2019 yılında geçerli bir imar planına sahip oldu.
Aralık 2020'de Kırcami'de ilk inşaat ruhsatları verildi ve bölge halkına tapuları dağıtıldı.
Daha sonra Antalya 1. İdareme Mahkemesi'nin aldığı yürütmeyi durdurma kararı ile Büyükşehir Belediyesi'nin 25 bin ve 5 binlik planları, Muratpaşa Belediyesi'nin ise binlik planları, üst plana uygun olmadıkları gerekçesiyle iptal edildi.
Bu süreçte mülk sahibi 15 bin kişiye verilen tapular da iptal edildi.
Konya Bölge İdare Mahkemesi, istinaf başvurusunu “Mahkeme kararının gerekçesinde hukuki isabet görülmemiş ise de karar sonucu itibariyle hukuka uygundur" diyerek reddetti.
Antalya 2. İdare Mahkemesi'ne yapılan başvuru ile bölge planlarındaki ‘kamu yararı’ gerekçe gösterilerek Toprak Koruma Kurulu lehine iptal kararı da Danıştay tarafından bozuldu.
Belediyeler, bu süreçte Kırcami’de mülk sahiplerine dağıtılan tapuları etkilemeyecek bir plan revizyonu üzerinde çalışırken ve hukuki süreç Danıştay'da devam ederken Muratpaşa Belediye Başkanı avukat Ümit Uysal, Kırcami'de referandum ilan etti ve sandıktan yüzde 87 ‘evet’ oyu çıktı.
Geçen hafta Kırcami’nin 100 binlik imar planı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca onaylandı. Bu kararın ardından olağanüstü toplanan büyükşehir ve Muratpaşa belediye meclislerince son hazırlanan imar planları oy birliğiyle kabul edildi.
Tüm bu yaşananları gözlemlediğimizde hemen aklıma “Ben KIRCAMİ'’NİN AVUKATIYIM' diyen Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel ‘in seçimi kaybetmeden hemen önce Ümit Uysal’la arasında geçen ve basına yansıyan konuşmaları geldi.
Türel: Bugün için çok beklediklerini belirterek, 30 yıllık imar ve tapu sorununun çözüldüğünün müjdesini vermişti.
Kırcami'nin siyasete alet edilemeyecek kadar önemli olduğunu kaydeden Türel, "Bugün Kırcami'nin fethinin gün dönümü. Kırcami'nin bugün itibariyle tapu sorunu çözülüyor" demişti.
Kırcami'nin alt planları için Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ile el ele verdiklerine işaret ederek, Muratpaşa Belediyesi ile ahenkli bir çalışma ile imar planını çözdüklerini de sözlerine eklemişti.
O gün törene davet edilmeyen ve Bakan Kurum’un Kırcami tapularını dağıtmasını eleştiren Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ise:
“Herkes bilir, 18 uygulamasını yapan tapuları dağıtır.
Ama Kırcami'de Muratpaşa tapu dağıtmasın diye Bakan Beyi davet etmişler.
Biz davetli değiliz!
Karikatür gibi adamlar.
O hizmeti veren biziz ve bunu millet biliyor.
Ne yapsanız boş.
Afişleri kesseniz de tapu töreni düzenleseniz de boş.
O hizmeti veren biziz.
Korkuyorsunuz ve çok da belli ediyorsunuz.
29 gün kaldı. Korkunun ecele faydası yok." Demişti…
Sonrasında “Kendimizi başarıya mahkûm hissediyoruz” diyen Uysal Antalya’da Doğuyaka, Topçular, Mehmetçik, Güzeloluk, Zümrütova, Yeşilova, Kırcami, Tarım mahallelerinin tamamı ile Fener ve Çağlayan mahallelerinin bir kısmını içeren yaklaşık 1500 hektar büyüklüğündeki Kırcami’de ilk inşaat ruhsatını Akış ailesinin sahibi olduğu arazinin müteahhidi Özgüntur inşaata törenle teslim etmişti.
Antalya 1. İdare Mahkemesi'nin, Kırcami bölgesinin 1/25 bin ve 1/5 bin ölçekli imar planlarını iptal kararının ardından, Muratpaşa Belediyesi tarafından ruhsat verilen inşaat çalışmasının durdurulduğu öğrenilmişti.
Oysa bugün, geçmişte Büyükşehir Belediyesi Ak Parti’li Türel ve Bakan Kurum’un da katıldığı Tapu Törenine davet edilmeyen Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal yine Kurumun Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca “100 binlik” plan onaylanması ile ruhsatlarını vermeye devam edecek…
Bu kentte yıllarca hazine, vakıf ve orman arazisi üzerinde mülkiyet hakkı elde etmiş yüzlerce belki de binlerce vatandaş devlet eliyle mülkiyet hakkı elde edilmesi mümkün kılınmış iken …
Ata, ana toprakları sahipleri Kırcamili vatandaşlar mülklerine neden bugüne kadar sahip olamadılar, neden zengin olamadılar?
Uzak tarihe gitmeye gerek yok, zerdalilik adı üstünde kayısı ağaçları ile doluydu şu anda sıra sıra apartmanlar dizili…
Portakal çiçeği keza aynı, Kırcami’nin hemen yanı başı olmasına rağmen yine apartmanlar dizili…
Uncalı ve Duraliler örneğine de bakalım Uncalı’da herhangi bir mülkiyete sahip iseniz onlarca daireniz var, mülkünüz Duralilerde ise hala tarla sahibisiniz.
Pek çok yerde rapido kalemin kalınlığı kaderi belirlemiş halde, önde amca oğlunun yeri varsa, arkada ki kuzenin yeri yukarda kaldığı için mağdur.
Yüzüncü yıl davaları hala devam etmekte nitekim verilen mahkeme kararları inşaat ruhsatlarının verilmesine engel olmuyor.
Nitekim Portakal çiçeği, Yüzüncü yıl, Üçgen mahallesi, Bahçelievler mahallesi vb. her yer imara açıldı…
Tüm bunlar olurken Kırcamii açılmasın demiyorum.
Bugün geldiğimiz noktada açılan tüm davalara iptal edilen planlar, toprak kurulu kararları, defalarca mahkeme kararları, meclis kararlarına rağmen 100 binlik plan siyasi engellenmeleri ile tepki oluşmaması adına onaylandı.
Kısacası madem hiç dokunulmadan kalem bile oynatılmadan bakanlık tarafından onaylanabilir haldeydi bu 100 binlik plan ve akabinde 25 binlik ve 5 binlik plan …
Neden bu güne kadar onaylanmadı?
Ana, ata toprağına sahip Antalyalı yıllardır Kırcami’de mağdur edildi?
Bugün aynı geçmişte olduğu gibi hızlı dağıtılan inşaat ruhsatları ile dikilen binalar bu kentte yaşayan ve ziyarete gelen vatandaşın da sorunu haline dönüşecek.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: