Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Kasım ayı olağan meclis toplantısına yurt tartışması damgasını vurdu. Muratpaşa İlçesi Altındağ Mahallesi’nde bulunan ve daha önce TÜRGEV’e verilen 56 öğrenci kapasiteli erkek yurdunun 1 yıl süre ile İlim Yayma Cemiyeti’ne bedelsiz bir yıllığına tahsisi CHP ile AKP gruplarını karşı karşıya getirdi. Meclis Başkan vekili Mesut Kocagöz’ün başkanlığında gerçekleşen meclis toplantısında, tartışma CHP Grup sözcüsü Cansel Çevikol’un Büyükşehir Belediyesi ile İlim yayma Cemiyeti arasında yapılan protokolde, sosyal ve kültürel hizmet projesi yerine neden yurt işletmesi yazılmadığını ve protokole neden tarih yazılmadığını sormasıyla başladı.
CEMİYET TARTIŞMASI
CHP Sözcüsü Çevikol’un sorusuna Emlak Daire Başkanı Mevlüt Özdemir, “Bedelsiz olarak İlim Yayma Cemiyetine bedelsiz tahsis edilen yer yurt olarak kullandığımız alan. TÜRGEV’e verilmesi için meclisten onay alınmıştı. İhalesi aşamasına gelindiğinde TÜRGEV istemedi ve okullarda açıldığı için de sadece bir yıllığına İlim Yayma Cemiyeti’ne verildi. Daha sonra ihale yapılacağında da 49 yıllığına işletme hakkı verilecek” dedi. CHP’li Reşat Oktay da “Alanda bina mevcut mu? Yoksa yapılacak mı? Yapılacak ise belediyenin bütçesinden mi yapılacak?” sorusuna da yanıt veren Daire Başkanı Özdemir, binanın 3 yıldır yurt olarak kullanıldığını söyledi.
KAMU YARARINA ÇALIŞAN DERNEKLERE
İlim Yayma Cemiyeti üzerinden yurt tartışması yaşanması bazı AKP’li üyeler rahatsız olunca, CHP Grup sözcüsü Çevikol da, yaptıkları tartışmanın bir cemaat yurdu ile ilgili olmadığını, ancak Büyükşehir Belediyesi’nin tüm kamu yararına çalışan derneklere eşit davranılması gerektiğini söyledi. Meclis Başkanı Mesut Kocagöz ise İlim Yayma Cemiyeti’nden başka bir derneğin başvurmadığını hatırlatarak, ‘Başka dernekler başvurmuş olsa ve belediye de sadece İlim yayma Cemiyeti ile protokol yapmış olsa haklısınız, ama başvuru olmadı” şeklinde konuştu.
PROTOKOL TARTIŞMASI
CHP Grubu Çevikol kendisinin sorduğu soruların hiç birine yanıt alamadığını hatırlatınca da Meclis Başkanı Kocagöz ise ilgili Genel Sekreter Yardımcısı ve Daire Başkanı’nın meclise gelmesinin talimatını verdi. Ancak meclise gelerek bilgi vermesi gereken bürokratların şehir dışında olmasından dolayı CHP’li Çevikol’un protokolde neden tarih olmadığı ve neden yurt işletmesi yazılmadığına yönelik sorusuna Genel sekreter Birol Ekici yanıt vermek istedi. Ekici, protokolün 8’nci maddesinde “Protokol imzalandığı sürece 3’er yıllık periyotlarla uzatılır”” yazdığını söyleyince CHP’li Çevikol da kendilerine dağıtılan protokolde “bir yıl süre ile” ile yazdığını vurguladı. Bunun üzerine protokolle ilgili sorulan sorulara 9 Kasım 2018 Cuma günü yapılacak olan devam meclisinde yanıt verilmesinde mutabakat kalındı.
KOMİSYON RAPORU 2,5 YIL SONRA GELDİ
Öte yandan, gündemin 12’nci maddesi de tartışma konusu oldu. Kaş İlçe sınırları içerisinde kalan Kalkan Mahallesi 20 ada 1 ve 2 parsellerin resmi kurum alanından gelişme konut ve park alanına dönüştürülmesine ilişkin 1/5000 ölçekli Nazım İmar Plan değişikliği de tartışma konusu oldu. CHP Grup Sözcüsü Cansel Çevikol, İmar ve Bayındırlık Komisyon raporunun tarihinin 25 Şubat 2016 olduğunu ve komisyon raporunun geçersiz olduğunu söyledi. İmar ve Bayındırlık komisyonlarının 10 iş gününe kadar raporlarını hazırlayarak Meclis Başkanlığı’na sunması gerektiğini de hatırlatarak, 12’nci gündem maddesinin gündemden çekilmesini önerdi. Meclis Başkanı Mesut Kocagöz, gündemden çekilmesini oylamaya sunacağını söyleyince, CHP’li Çevikol konuyla ilgili yasa ve yönetmelik maddelerini tek tek okudu. Ancak yapılan oylama sonucunda, AKP ve MHP’nin oylarıyla gündemden çekilmesine yönelik verilen önerge reddedildi. Ancak daha sonra Cuma günü yapılacak devam meclisinde gündeme alınması için İmar Daire Başkanlığı’na gönderilmesine karar verildi.
Gündeminin 36’ncı maddesinde yer alan Kepez ilçesi sınırlarında Gazi Mahallesi 27720 ada 4 parselin Sağlık Tesis Alanı’ndan 1,20 yapılaşma emsali ile konut alanına dönüştürülmesine yönelik 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Plan değişikliğine yönelik yapılan itiraz tartışma konusu oldu. CHP’li Reşat Oktay, geçmişte bölgenin imar planları yapılarak 0,60 emsal verildiğini hatırlatarak, 27720 ada 4 parselin neden 1,20 yapılaşma emsali verildiğini sördü. Kepez belediye Başkanı Hakan Tütüncü de parselin bulunduğu alanın geçmişte TOKİ tarafından kentsel dönüşüm projesi uygulanacağını ve TOKİ’nin de buna göre imar planı yaptığını söyledi. Tütüncü, TOKİ’nin projeden vazgeçerek arsayı ihale ile 1,20 emsalle konut alanı olarak sattığını ve parseli alan kişinin de özel hastane yapmak için bu dönem imar plan değişikliğinde bulunduğunu söyledi. Mülkiyet sahibinin hastane yapmaktan vazgeçtiğini ve TOKİ’den satın aldığı şekli ile yeniden konut alanına dönüştürülmek için müracaatta bulunduğunu belirten Tütüncü, hukuki olarak hiçbir sorunu ve kamu zararı olmadığını açıkladı.
AKP’Lİ TÜTÜNCÜ VE CHP’Lİ TOKGÖZ
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü’nün bu açıklaması üzerine söz alan CHP’li Reşat Oktay, geçtiğimiz hafta Antalya 2. İdare Mahkemesi tarafından Kırcami’nin 1/25 bin ölçekli ve 1/5 bin ölçekli Nazım İmar Planı’nın iptalini gündeme getirdi. Meclis Başkanı Kocagöz ve bazı AKP’li meclis üyeleri Kırcami’nin gündemle alakası olmadığını belirterek tepki gösterdiler. Bunun üzerine CHP’li Recep Tokgöz Antalya Büyükşehir Belediyesi’ni İmar Müdürlüğü’ne çevrildiğini hatırlatarak “Bu kadar oynaklık olur mu?” söylemine de Başkan Tütünce tepki gösterdi. Tokgöz’ü sevdiğini hatırlatan Tütüncü, “Büyükşehir Belediyesi İmar Müdürlüğü değildir, meclis üyeleri de İmar Müdürü değildir. Oynak ifadesini size iade ediyorum” dedi ve arkasından meclisten ayrıldı.
Yorumlar
Kalan Karakter: