Ambalajın müşteride heyecan yaratmasının yanı sıra kullanışlı ve ürün özelliklerine uygun bir malzemeden oluşması gerekiyor. Doğru ambalaj malzemesiyle ürünün raf ömrünü uzatmanın mümkün olduğunu vurgulayan Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, paketleme işleminde kullanılan en yaygın 4 malzeme türünü paylaşıyor.
Ürünü nihai kullanıcıya ulaştırana kadar doğru şekilde koruyan ambalajın önemi, gün geçtikçe artıyor. Ambalaj, göz alıcı desenler, canlı renkler gibi tasarım ögeleriyle birlikte malzeme türüyle de ön plana çıkıyor. Konforlu ürünleri tercih eden günümüz tüketicisi, satın alma noktasında kaliteye göre değerlendirme yapıyor. Bu sebeple markalar, tüketici odaklı ambalaj malzemelerine yöneliyor. Paketlemede kullanılan malzemenin ambalaj tasarımının şekillenmesine yardımcı olduğunu söyleyen Tasarist Yaratıcı Direktörü Musa Çelik, “Ambalajın hem tasarım hem de malzeme türü olarak kaliteli bir hava yansıtması gerekiyor. Çünkü tüketici, çekici ve kullanışlı ürünlere karşı olumlu bir satın alma davranışında bulunuyor. Dolayısıyla doğru malzemeyle paketlenen ürün, uzun süreli müşteri sadakati vadediyor.” sözlerini kullanıyor ve en yaygın 4 ambalaj malzemesini sıralıyor.
1. Cam: Kumdan üretilen cam, sağlıklı olması nedeniyle ilk tercih edilen ambalaj malzemeleri arasında yer alıyor. İçinde bulunan ürüne karşı sağladığı yüksek koruma performansı, özellikle yiyecek ve içecekleri paketlemede çeşitli avantajlar sunuyor. Geri dönüştürülebilir ve tamamen çevre dostu bir malzeme olması hem tüketiciye hem üreticiye güven veriyor. Estetik çekicilik barındırması ve ambalaj tasarımına kolayca uyarlanabilmesi sebebiyle tüketicilerin ürünü satın alma noktasında ikna edici bir görev üstleniyor.
2. Kağıt: Paketleme sektörünün en popüler ambalaj malzemelerinden biri olan kağıt, işlevsel ve çevre dostu olmasının yanı sıra markanın değerlerine uygun şekilde tasarlanabiliyor. Kraft, SBS (katı ağartılmış sülfat) mukavva gibi türleri bulunan kağıdın %100 geri dönüştürülebilir olması sürdürülebilirlik açısından önem teşkil ediyor. Kağıt diğer ambalaj malzemelerine göre daha ince olsa da dayanıklılık açısından yüksek performans sağlıyor. Ayrıca eğlenceli ve birbirinden farklı ambalaj tasarımlarına da müsait bir yapısı bulunuyor.
3. Metal: Alüminyum ve çelik gibi malzemelerle benzer özelliklere sahip metal, birçok ürünün paketlenmesinde kullanılıyor. Metal kutular, gıda ürünlerinin bozulmasını önleyerek daha uzun süreli bir koruma imkanı sunuyor. Yüksek ısıya dayanıklı olması sebebiyle petrolün muhafaza edilmesi gibi pek çok ticari alanda tercih ediliyor. Aynı zamanda metal üzerinde çeşitli ambalaj tasarımlarının kolayca uygulanabilmesi, ürünü ilgi çekici hale getiriyor.
4. Plastik: Ulaşılması oldukça kolay olan plastik, seri olarak üretiliyor. Esnek, hava geçirmez, dayanıklı ve hafif olması sebebiyle hem üreticiler hem tüketiciler tarafından sıklıkla kullanılıyor. Çoğu plastik ambalajın şeffaf olması, müşterinin paketi açmadan ürünü görmesini sağlıyor. Ancak geleneksel plastiğin çevreye zarar vermesinden dolayı birçok üretici, bitki bazlı geri dönüştürülebilir plastikleri tercih ediyor. İçinde bulunan ürünü maksimum seviyede koruyan biyoplastikler, üzerinde uygulanabilecek sayısız ambalaj tasarımını da mümkün kılıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: