Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin, “İş ve ekonomi dünyasını buluşturuyor” adı altında ATSO’da düzenlediği basın toplantısında konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, iş adamlarından güven ve siyasi istikrarın korunmasını istedi. Türkiye’nin kritik bir dönemde olduğuna dikkat çeken Babacan, hem ekonomi de hem demokrasi de gelişmenin temelinde siyasi istikrarın olduğunu söyledi. “Siyasi istikrar varsa işler kolay olur” diyen Babacan, “Siyasi istikrarın kaybolduğu ülkelerde ekonomik sıkıntılar başlıyor. Siyasi istikrar olmadığında neler yaşandığını Avrupa da sık sık görüyoruz. Erken seçimler, koalisyonlar, hükümetlerin çok sık değiştiği için ekonomiler yolunda gitmiyor” dedi.
“12 YILDA BAŞARI ELDE ETTİK”
Türkiye’nin son 12 yıllık döneminde çok önemli başarılar elde ettiğinin altını da çizen Babacan, “Türkiye’nin aldığı mesafe yakın tarihimize Cumhuriyet dönemine çok başarılı bir dönem olarak tarih kaydedecek. Türkiye ekonomisi 215 milyar dolardan 815 milyar dolara çıktı. İhracat 32 milyar dolardan 158 milyar dolara çıktı. 2002 de hazine iç piyasada borçlanırken, yüzde 66 faizle borçlanıyordu. Yüzde 37 reel faiz ödüyordu. Hiper enflasyon dönemi de arkamızda kaldı. Tek haneli enflasyonu gördük. Daha da düşük enflasyon ve faizleri görmek hedefimiz” dedi. Babacan, G20 ve B20 zirvesinin Antalya’da yapılmasının da Antalya açısından önemli olduğunu belirterek, tüm dünyanın 4-5 gün boyunca ‘Antalya’ diyeceğini vurguladı.
CARİ AÇIK İÇİN DÖVİZ GEREKİR
Dünya ekonomisinde son derece kritik dönemlerden geçtiği bir anın yaşandığına dikkat çeken Babacan, “Dünya ekonomisi 2008-2009 krizinden sonra arzu ettiğimiz toparlanmayı yakalayamadı ca kriz devam ediyor. Avrupa’da kamu stoku üst seviyelerde. İşsizlik üst seviyelere çıkmış durumda. En önemlisi ihracattır. İhracattan, turizmden gelen döviz ithalatı karşılamıyorsa o zaman cari açık oluşur. Cari açığın kapatılması içinde yurtdışından döviz temin etmek gerekiyor. Yabancı yatırımcı güven ve istikrarın olmadığı bir ülkeye neden döviz getirsin ve yatırım yapsın. Güven ve istikrar yoksa yabancı yatırımcı gelmez” şeklinde konuştu.
G20 ZİRVESİ ANTALYA’DA OLACAK
Gelecek 10 yılın pek de iç açıcı bir durum sergilemediğinin altını da çizen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “ Böyle bir dönemde G20’nin başkanlığını üstlendik. G20, 19 ülke ve Avrupa ülkelerinin oluşturduğu bir platform. 19 ülke ve Avrupa Birliği’ni ele aldığımızda dünya nüfusunun üçte ikisi, dünya ticaretinin yüzde 75’i bu ülkeleri birbiri arasında yapıyor. Dünya ekonomisi dediğinizde en güçle karar organı G20 ülkeleridir. Yılda dört defa Merkez Bankası başkanları biraya geliyor. Yılda 1 defa da liderler zirvesi yapılıyor. Bu liderler zirvesi 15-16 Kasım tarihlerinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başkanlığında Antalya’da gerçekleşecek. Yani dünya liderleri Antalya’ya gelecek. En az 10 bin kişi davetli gelecek. 3 binin üzerinde de medya mensubu Antalya’da olacak. Tüm dünya Antalya’yı konuşacak. Bu Antalya adına büyük kazanç” dedi.
KOALİSYON DÖNEMİNDE İSTİKRAR
Konuşmasında, Ak Parti iktidarından önceki DSP, ANAP ve MHP koalisyonuna da değinen Babacan, “Üçlü koalisyon göreve geldiğinde Türkiye’nin kamu borcunun toplamı eski para ile 29 katrilyon liraydı. Hükümeti bıraktıkları gün 236 katrilyon lira olmuştu. Aynı dönemde, toplam enflasyon yüzde 303, dolar kuru eski para ile 395 bin lira, hükümeti bıraktığında 1 milyon 646 bin liraydı. Ekonomi büyüklüğü 262 milyar dolarken, bıraktıkları gün 215 milyar dolara düşmüştü. O nedenle siyasi istikrarın kıymetini bilmek gerekiyor. İstikrar böyle bir şeydir. Hele hele uzun da sürdüyse hatırlayamayabilirsiniz. O nedenle önümüzde dönem çok kritik olacak. Hep birlikte Türkiye olarak istikrar ortamına sahip çıkarsak Türkiye’nin önü açılır. Tabi doğru politikalar uygulamak da ekonominin gereği. Neyse harfiyen yerine getirmek lazım. İnşallah Türkiye’nin hak ettiği istikrara sahip çıkarız” diye konuştu. Antalya nereden nereye geldi.
12 YILDA ANTALYA’YA YAPILANLAR
12 yıllık Ak Parti iktidarlığı süresince Antalya’ya yapılanları da anlatan Başbakan Yardımcısı Babacan, “Antalya’da eğitim en önemli konumuz. Toplam öğretmen sayısı 13 bin binden 27 bin 700’e, bin 200 okuldan 2 bin 087 okula yükselmiş. Akdeniz Üniversitesi’nde 11 bin 776 öğrenci varken, bugün öğrenci sayısı 50 bin 400 olmuş. Antalya, tek Üniversite ile yetinmemiş ve Alanya’da Hamdullah Emin Paşa Üniversitesi için hükümetimiz izni verdi. Uluslararası Antalya Üniversitesi, Özel Antalya Üniversitesi ile Antalya Üniversite kenti oldu. Sağlıkta personel sayısı 11 bin kişi iken, 12 yıllık süreçte bu sayı 21 bin kişiye çıktı. Bölünmüş yollarla, duble yollarla, havalimanı ile Antalya’nın çehresi değişti. Antalya bir turizm şehri. Hızla sanayileşti. Tarımı asla ihmal etmedik. Ekonomisi çeşitlendirmiş bir şehir. Bir taraftan hükümetimizin bir taraftan Büyükşehir belediye başkanı menderes Türel’in ilk başkanlığı dönemdeki yatırımlar Antalya’yı değiştirdi” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: