Nursima KESKİN/ ERZURUM,(DHA)- ATATÜRK Üniversitesiyle işbirliği protokolü imzalayan Almanya'daki FOM Hochschule Üniversitesi heyetine, ülkelerinin sözde 'Ermeni soykırımını' tanıdığı ve bu konuda iki üniversitenin birlikte araştırma yapıp yapmayacağı soruldu. Almanya'daki üniversitenin yetkilisi, üniversitelerinde tarih bölümünün bulunmadığını söyledi.
Almanya'daki FOM Hochschule Üniversitesi'nden 9 kişilik heyet Erzurum Atatürk Üniversitesi öğretim üyeleriyle bir araya gelerek 'Türk-Alman Araştırma, Eğitim ve İnovasyon Yılı' kapsamında işbirliği yaptı. Türk ve Alman hükumetlerinin desteklediği işbirliği kapsamında Almanya'da Ekim ayında 'Bilimsel Fikir Alışverişi ve Uygulanmalarıyla ilgili başarı potansiyellerinin Alman ve Türk Perspektifleri' konulu bir kongre düzenleneceği bildirildi. FOM Hochschule Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Thomas Heuqel, üniversitelerinin çalışan öğrencilere hitap ettiğini, derslerin akşam ya da cumartesi günleri işlendiğini söyledi. Üniversitelerinin 800 şirketle işbirliği olduğunu vurgulayan Prof.Dr. Thomas Heuqel, amaçlarının iş dünyasına akademisyen yetiştirmek olduğuna dikkati çekti. Prof.Dr. Thomas Heuqel, Atatürk Üniversitesi'nin ATAFOM programına kayıt yaptıran FOM Hochschule Üniversitesi öğrencilerinin çifte diploma sahibi olacağını belirtti.
Açıklamaların ardından bir gazetecinin Almanya'nın sözde Ermeni soykırımını tanıdığı ve bununla ilgili olarak da ileride Erzurum'da Atatürk Üniversitesi'yle birlikte araştırma yapıp yapmayacaklarını sorması üzerine çevirmenlik yapan FOM Hochschule Üniversitesi'nden Prof. Dr. Orhan Kocagöz zor anlar yaşadı. Bir süre duraksayan Prof. Dr. Kocagöz, salondaki gülüşmeler üzerine soruyu FOM Hochschule Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Thomas Heuqel'e çevirerek aktardı. Prof. Dr. Thomas Heuqel ise tarih bölümlerinin bulunmadığını, bu konuda araştırma yetkileri olmadığını, üniversitede genellikle işletme, iş hukuku gibi bölümlerin yer aldığını söyledi.
Atatürk Üniversitesi rektör yardımcısı Prof.Dr. İrfan Küfrevioğlu ise özellikle soruyu soran basın mensubuna bir şey söylemek istediğini belirterek "Birlikteliğimiz daha çok işletme anlamında neler yapılabileceği konusunda. Araştırmanın yanında eğitim de önemli. Mesela Almanya Türkiye'nin en önemli ticaret ortağı. Şu anda Türkiye'de Alman yatırımcılarını sayısı 5 bin 150 civarında. Gerek araştırma gerek eğitim yönünde bu birlikteliğimiz Türk-Alman ilişkilerine ciddi manada katkı sağlayacak" diye konuştu.
FOTOĞRAFLI
Yorumlar
Kalan Karakter: