Tufan HAMARAT/İZMİR, (DHA)- UNESCO Dünya Mirası kalıcı listesine geçen yıl alınan İzmir'in Bergama İlçesi'ni ziyaret eden UNESCO Dünya Kültür Komitesi Başkanı aynı zamanda da Almanya Devlet Bakanı Maria Böhmer, beraberindekilerle Akropol Örenyeri'ni gezdi. Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü ve Bergama Kazı Başkanı Prof. Dr. Felix Pirson'dan örenyeri ile ilgili bilgiler alan Alman heyet, bölgeye hayran kaldı. Çok etkilendiğini belirten Bakan Böhmer, "Bergama çok daha önce Dünya Kültür ve Doğa Mirası Listesi'ne alınmalıydı" dedi. IŞİD üyelerinin, Irak ile Suriye'de tarihi yapılara zarar vermesi ve tarihi eserleri satıp gelir etme etmesine karşı çalışma yaptıklarına değinen Bakan Böhmer, Almanya'da sergilenen Zeus Sunağı'nın Türkiye'ye iade edilmesiyle ilgili de değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye ziyaretinin ilk durağında Alman Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Friederike Fless ve Almanya'nın İzmir Başkonsolosu Thomas Gerlach ile UNESCO Dünya Mirası listesine giren Bergama'ya gelen UNESCO Dünya Kültür Komitesi Başkanı aynı zamanda da Almanya Devlet Bakanı Maria Böhmer, Akropol Örenyeri'ni gezdi. Alman heyete eşlik eden Alman Arkeoloji Enstitüsü Müdürü ve Bergama Kazı Başkanı Prof. Dr. Felix Pirson, bölgenin tarihi ve yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Gezinin son bölümüne katılan İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Eziz, Bakan Böhmer ve beraberindekilerle bir süre sohbet etti. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Böhmer, geçen yıl Dünya Kültür ve Doğa Mirası Listesi'ne alınan Bergama'nın çok özel bir yer ve yaşanması gereken bir kent olduğuna dikkat çekti.
Bergama'dan çok etkilendiğini aktaran Bakan Böhmer, "Burada en çok etkilendiğim husus, çok çeşitli kültürlerin olması, çok farklı dönemlerden insanların, uygarlıkların birarada olması. Bergama'nın en büyük özelliği de budur. Çok etkilendiğim bir diğer şey ise Bergama'nın ilçe, yani genel olarak kabul edilmesi çok hoşuma gitti. Böylelikle arkeolojinin çok farklı bir kimliği olduğu görülmekte. Çok farklı bir kalite yansıtıyor bulunduğunuz şehre, özellikle Türk ve Alman taraflarının örnek niteliğindeki işbirliği bizleri çok mutlu etti. Aynı zamanda Prof. Dr. Felix Pirson'un bu komitede de başkan olarak yer alması bizi onurlandırdı" dedi.
'LİSTEYE DAHA ÖNCE ALINMALIYDI'
UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde olan Efes antik kentiyle ilgili bir değerlendirme yapan Bakan Böhmer, "Aslında geçen yıl Bergama'nın nihayet listeye alındığını duyduğumda biraz şaşırmıştım. Çünkü bu çok çok öncesinde yapılması gereken bir işlemdi. Ve Efes için de aynı şaşkınlığı yaşıyorum. Son çıkacak olan raporun sonuçlarını bekliyoruz, bu rapor verilecek olan kararda çok etkili olacak. Ama fark etmişsinizdir ki kalbim hızlı hızlı çarpıyor, yani ben de Efes'in kalıcı listeye alınmasından yanayım. Sadece Efes için değil Türkiye çapındaki genel yapıtlar için de çok olumlu bakıyorum" diye konuştu.
ZEUS SUNAĞI'NIN İADESİ
Alman mühendis Carl Humann tarafından 1870'li yıllarda Türkiye'den çıkartılan ve bugün Berlin'de bulunan Pergamon (Bergama) Müzesi'nde sergilenen Zeus Sunağı'nın iadesiyle ilgili soru üzerine Bakan Böhmer, "Komite Başkanı olarak bunun karar merci ne yazık ki sadece ben değilim, ama genel olarak çalışmalarımıza baktığımız zaman Türk- Alman taraflarının işbirliğinin çok iyi olduğundan dolayı ilerleyen zamanlarda da özellikle Alman Arkeoloji Enstitüsü'nün katkılarıyla kararlar ortak ve verimli bir şekilde verilecektir" dedi.
IŞİD'E KARŞI ORTAK ÇALIŞMA
Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) üyelerinin Irak ve Suriye'de ele geçirdikleri tarihi yapıları yok etmelerinden duyduğu üzüntüyü dile getiren Böhmer, bu konuyla ilgili Irak ve Almanya'nın ortak çalışma yürüttüğünü belirtti. IŞİD'in tarihi eserlerin satışından gelir elde ettiğine vurgu yapan Böhmer, "İnsanlara miras bırakılan tarihi eserlerin bu şekilde yerle bir edilmesine kesinlikle çok üzülüyoruz ve çok kınıyoruz. UNESCO ekibi olarak, ilerleyen zamanlarda yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerle ilgili Almanya ve Irak'la bir işbirliği anlaşması yapılması için sunum hazırlandı. Irak ve Suriye gibi ülkelerde IŞİD'in tarihi eserlerin satışından elde ettikleri gelirleri ele alan ve Birleşmiş Milletlere sunulan raporda, bunun durdurulması gerektiğine inandığımız anlaşmaya mayıs sonunda varacağımızı tahmin ediyorum" diye konuştu.
ANTAKYA'YA GİDECEK
Bergama'nın kalıcı listeye alınmasının ardından tebrik için Türkiye'ye geldiğini belirten Böhmer, bugün akşam saatlerinde İzmir'den ayrılıp Türk-Alman dostluğu, dinler ve kültürler arası barış adına gösterdiği gayretlerinden dolayı kendisine fahri hemşerilik beratı verilecek olan Antakya'ya gidecek. Suriye sınır bölgesinde bir mülteci kampını da ziyaret edecek olan Böhmer, burada Suriyeli mültecilerin durumuyla ilgili bilgi alacak. Kamp ziyaretine Alman Kızıl Haç Örgütü Başkan Vekili Donata Freifrau Schenck zu Schweinsberg eşlik edecek.
FOTOĞRAFLI
Yorumlar 1
Kalan Karakter: