Edebiyat Fakültesinde gerçekleştirilen Panel açılışında konuşan Antalya Valisi Hulusi Şahin, “40 yıldır devam eden terör eylemlerine karşı bu millet bölünme ve parçalanma yaşamıyor ise bunun sebebini Cumhuriyetin kurucu değerlerinde aramak lazım. Bu değerlere göre Türkiye Cumhuriyeti’ne vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türk’tür. Bu ötekileştirmeyen tanımın, milletimizi birleştirici gücün mimarını aradığınız zaman Ziya Gökalp’i buluyorsunuz.” ifadelerini kullandı.
TEKNOLOJİ KADAR SOSYOLOJİ DE ÖNEMLİ
Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şükrü Özen ise, bir mühendis olduğunu ancak kişisel merakı nedeniyle Sosyoloji alanında da lisans eğitimi aldığını belirterek, “Bu dönemde ‘Ziya Gökalp’i ve Osmanlı döneminin son yüzyılını okuduğum zaman Türklük şuuru, Turan idealizmi gibi konularda fikir geliştiren aydınlarımız olduğunu görmek beni çok etkilemişti. Günümüzde de bazen karşılaştığımız sorunların çözümü noktasında bu tür fikir insanlarına ihtiyaç duyuyoruz. Bir mühendis olarak elbette teknolojik gelişmeleri takip etmenin ve yüksek teknoloji geliştirmenin öneminin farkındayım. Ancak tüm bunları yaparken de sosyolojik değişimleri ve gelişimleri göz ardı etmememiz gerektiğini düşünüyorum. Bilimin öncülüğünde fikir dünyamızı ve kültürel değerlerimizi zenginleştirmeliyiz. Bu alanda en az diğer alan kadar çalışmalar yapmamız gerektiği kanaatindeyim.” diye konuştu.
MİLLET BİLİNCİMİZİN OLUŞMASINDA ÖNEMLİ BİR ROL OYNAMIŞTIR
Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nurşen Adak ise konuşmasında, Ziya Gökalp'in Türk kültürü ve düşünce tarihi üzerindeki etkilerini vurgulayarak, “Ziya Gökalp, millet bilincimizin oluşmasında önemli bir rol oynamıştır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş aşamasında bir yandan ülkemizi muasır medeniyetler seviyesine çıkartma gayretini gösterirken bir yandan da kendi öz kültür ve değerlerimize yabancılaşmadan bunu gerçekleştirmenin çabasını göstermiştir." ifadelerini kullandı.
GÖKALP’İ BU YIL GENÇLER ANLATACAK
Türk Ocağı Antalya Şube Başkanı Abdullah Uysal ise, Ziya Gökalp’i anlamadan Cumhuriyeti ve Cumhuriyetin temel ilkelerini anlamanın mümkün olmadığını belirtti. Abdullah Uysal, Ziya Gökalp’i iyi anlayabilmek için Osmanlı Devleti’nin son yüzyılını iyi okumak gerektiğini ifade etti. Panelin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Uysal, “Bu yıl bir değişiklik yapmak istedik. Ziya Gökalp’i akademisyenler değil, öğrenci arkadaşlarımıza gençlerin anlatmasını istedik. Genç arkadaşlarımız sunumlarını gerçekleştirecekler.” dedi. Panelin moderatörlüğünü üstlenen Doktor Emekli Albay Suat Akgül, katılımcılara Ziya Gökalp’in yaşamı ve eserleri hakkında bilgi verdi. Panel, Ziya Gökalp’in fikirleri ve mirasının tartışıldığı verimli bir oturumla sona erdi. Katılımcılar, Türk düşünce dünyasının önemli isimlerinden birini anmanın gururunu yaşadılar.
Yorumlar
Kalan Karakter: