Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) üyesi Helmann Consturaction Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Selman Özgün, 250 bin dolar değerinde bir mülk edinen yabancılara Türk vatandaşlığı hakkı tanınması hakkında birçok firmanın bilgi sahibi olmadığına işaret etti. Selman Özgün, REIDIN ve GYODER tarafından hazırlanan ve yeni konut fiyat endeksi kapsamında sunulan veriler irdelendiğinde 2018 yılının ilk çeyreğinde yüzde 6,1 düzeyindeki yabancılara konut satış oranının, 2018'in son çeyreğinde yüzde 15 düzeyine ulaştığını söyledi.
250 BİN DOLARA VATANDAŞLIK
Geçen yıl eylül ayında Resmi Gazete'de yayımlanan kararla, yabancı yatırımcıların en az 250 bin dolar değerinde mülk edinerek Türk vatandaşlığı almasının mümkün hale geldiğine işaret eden Özgün, “Bu sevindirici değişiklik sonrasında yabancılara konut satışında ciddi artış yaşanmaya başladı. Bu düzenleme, en az 500 bin dolar yatırım yapan veya bankaya yatıran şahıslar veya en az 50 Türk vatandaşına iş sağlayan yabancılar için de geçerli. Ayrıca yeni yönetmeliğe göre yabancılar KDV ödemeden gayrimenkul satın alabilecek. Fakat bu gayrimenkulleri en az 1 yıl boyunca satamayacak" diye konuştu.
YENİ DÜZENLEME SATIŞLARI ARTIRDI
Yeni düzenlemenin satışlarda olumlu etki oluşturduğunu belirten Özgün, 2019'un şubat ayında ise ülkemizde yabancılara yapılan konut satışlarının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 92,1 artarak 3 bin 321 olduğunu söyledi. Özgün, “Yabancılara konut satışlarında, Şubat 2019'da ilk sırayı 1440 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul'u sırasıyla 672 konut satışı ile Antalya, 196 konut satışı ile Ankara, 192 konut satışı ile Bursa ve 138 konut satışı ile Yalova izledi. TÜİK verilerine göre 2018 yılında ülke uyruklarına göre, Türkiye'de yabancılara yapılan konut satışlarında en çok konut alan ilk 10 ülke sırasıyla Irak, İran, Suudi Arabistan, Rusya, Kuveyt, Afganistan, Almanya, Ürdün, Azerbaycan ve İngiltere" dedi.
GAYRİMENKULU ALANIN EŞİ VE ÇOCUKLARI DA VATANDAŞ OLABİLİYOR
Son dönemde yaşanan kur artışıyla yabancı yatırımcılar ve yurt dışında yaşayan vatandaşlar için Türkiye'de yatırımın daha cazip hale geldiğini söyleyen Özgün, “Geliri döviz olanlar için çok avantajlı bir durum ve yeni düzenlemeyle vatandaşlık edinmenin en uygun yolu gayrimenkul satın alma. Piyasada yabancı etkisini şu anda görmekteyiz ve giderek de hissedilir şekilde görülecektir. Gayrimenkulu alan kişinin, eşi ve 18 yaş altındaki tüm çocuklarının da vatandaşlık hakkı kazanması Türkiye'ye yatırımın cazibesini daha da artırıyor" dedi.
ANTALYA VE İSTANBUL
Yabancılara konut satışı yapan firmaların ihracatçı sınıfına alınması gerektiğini belirten Özgün, bir yabancının konut almasıyla zamanını da Türkiye'de geçirmesini sağladığı, dolaylı olarak da döviz kazandırdığını kaydetti. 4 Mart 2019'da uygulanmaya başlanan yabancıya konut satışında değerleme raporu şartının da yabancı yatırımcının güvenini artırdığını dile getiren Özgün, yatırım potansiyeli açısından bakıldığında ise ilk sıralarda Antalya, İstanbul, İzmir, Bursa ve Ankara'nın geldiğini söyledi. Antalya ve İstanbul'un özellikle çok önemli olduğunu vurgulayan Özgün, bu iki şehrin dünyadaki tanınırlığının da çok yüksek, ulaşım olanakları, doğal ve tarihi değerleriyle de büyük önem taşıdığını anlattı.
VATANDAŞLIK İÇİN 3 YIL ŞARTI
Satışlarda üst segment alıcılara hitap edilmesinin önemli olduğunu ifade eden Özgün, vatandaşlık süreci için gerekli şartları şöyle özetledi.
“Kat irtifakı veya kat mülkiyeti kurulmalı, arsa veya arazinin toplam büyüklüğü 300 bin m2'yi aşamaz ve ayrıca boyutları ilgili mahallenin en fazla toplam yüzey alanının yüzde 10'una kadar olabilir. Bakanlar Kurulu kişi başına düşen oranı artırma yetkisine sahip. Ofis, villa, arsa, daire alımında tüm vatandaşlık başvuru prosedürü aynı. Başvuru sahibinin önceden en az 250 bin dolar veya eşdeğeri TL veya yabancı para tutarı ödemesi gerekiyor. Tapu başvurusundan sonraki tüm süreç İstanbul ve Ankara'da yer alan vatandaşlık bilgilendirme ofislerinde takip edilebiliyor ve 45-60 gün içinde sonuçlanıyor. Toplamı 250 bin dolar birden fazla gayrimenkul de alınabilir ama hepsi için tek başvuru olmalıdır. Vatandaşlık edinilen mülkün satışının tapu sicil kayıtlarına şerh edilmesi gerekiyor ve mülk 3 yıl satılamaz. Ancak Suriye, Ermenistan, Küba, İsrail, Kıbrıs Rum Kesimi vatandaşları hariç."