Peyzaj Mimarları Odası (PMO) Antalya Şubesi, 2015 yılı KPSS atamaları için açılan kadrolarda "Peyzaj Mimarlarına yine kadro açılmamasına tepki gösterdi. PMO Antalşa Şube başkanı Keziban Arıcan, Türkiye‘nin "Avrupa Peyzaj Sözleşmesi"nin ilk imzacılarından olmasına rağmen, ülkeyi yönetenlerin Peyzaj Mimarlığı mesleğini yok saymaları uluslararası hukuku da yok saymaları anlamına geldiğinin altını da çizdi. Arıcan, meslek alanlarına ve ülke peyzajlarına ilişkin üstel bir dille anılan bilim yoksunu ve rant eksenli kararların ardından bir başka trajik tablo ile karşı karşıya kalındığına dikkat çekti.
HOYRAT UYGULAMALAR
AKP hükümeti tarafından peyzaj alanlarına ilişkin yapılmış hoyrat uygulamaları oda olarak kabul etmediklerini ve hukuksuz uygulamalara ilişkin mücadele ettiklerini de hatırlatan Başkan Arıcan, “Bu yüzden meslektaşlarımıza kamuda kadro verilmiyor olması yönündeki algı mesleğimizle taban tabana zıt, bilimden ve teknikten uzaktır. Peyzaj Mimarlığının ülke peyzajları, bilimin ve tekniğin ışığından yoksun olarak tahrip edilmekteyken, orman ve doğa tahribatı uygulamalar, HES`ler ve kent içerisindeki yeşil koridorların imara açılmasına ilişkin yürütülen hukuki mücadelelerinde yargı karşısında da haklı bulunan Odamız, Peyzaj Mimarlığının evrensel ilke ve esaslarına her zaman sahip çıkmıştır ve sahip çıkmaya devam edecektir” dedi.
SON 5 YILDA 21 KADRO
“Kamuda son 5 yılda toplam 21 peyzaj mimarı istihdam edildi, 2015`te sıfırlandı” konuşan PMO Şube başkanı Keziban Arıcan, “1968 yılından beri Peyzaj Mimarlığı eğitiminin verildiği, her yıl bin öğrencinin Peyzaj Mimarlığı Bölümlerine yerleştirildiği, 10 binin üzerinde Peyzaj Mimarının bulunduğu ülkemizde son beş yılda toplam 21 adet, 2015 yılında sıfır adet Peyzaj Mimarı istihdamı son derece düşündürücü ve ironiktir. Memleketin her bucağına "Peyzaj Mimarlığı" eğitimi veren üniversiteler kurarak, Peyzaj Mimarı işsiz ordusu yaratan yönetsel erk, istihdam etmediğinin yüzlerce fazlasını yeni üniversiteler açarak meslek mensubu haline getirmektedir” diye konuştu.
MESLEĞİ TANIMAMA HASTALIĞI
Daha yaşanabilir bir Türkiye’nin kamuda Peyzaj Mimarlarının istihdamı ile mümkün olabileceğini vurgulayan Başkan Arıcan, “Son dönemlerde proje yarışmalarında ve kamu ihalelerinde de sıkça rastladığımız Peyzaj Mimarlığı mesleğini tanımama hastalığına TMMOB Peyzaj Mimarları Odası olarak derhal son verilmesi çağrısını yapıyoruz! 2015 Genel Seçimi sonrası kurulacak hükümetin peyzaj alanlarına yönelik saldırıları durdurmak ve Peyzaj Mimarlığı mesleğinin yaşadığı hak gasplarını gidermek birinci vazifesi haline gelmiştir. Seçilen milletvekillerine çağrımızdır; tüm doğal ve kültürel peyzaj alanlarının "Avrupa Peyzaj Sözleşmesi" hükümlerine riayet edilerek korunmasını, kamuda her kademede Peyzaj Mimarı istihdamına olanak sağlayacak düzenlemelerin yapılmasını talep ediyoruz” dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: